ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΝ ΑΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΣΤΕΒΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ (
www.ippodata.com) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΘΕΟΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΙΤΑ ΓΙΑΤΙ Κ'ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΒΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ.
Το να μάθει ένα άλογο να κάνει σε ρυθμό κάντερ, τα 200μ σε 24'', είναι διαφορετικό από τα να μάθει να κάνει τα 200μ σε 18" (μισό πέης).
Επόμενο βήμα είναι να μάθει να κάνει τα 200μ σε 15" (3/4 πέης.)
Επόμενο βήμα ,σαν δουλειά σε γκάλοπ, είναι, ανάλογα βεβαία με το άλογο,
να κάνει τα 200μ σε 13" - 13.30" και πίσω με φιλέτο (κάποιο άλογο μπορεί να κάνει τα διακόσια σε 12" και κάποιο σε 11.30", αλλά και πάλι είναι κάτι που πρέπει να του το μάθει ο προπονητής του).
Όταν ο προπονητής κάνει εκπαίδευση ή ανεβάζει τη φόρμα και τη φυσική κατάσταση ενός αλόγου, και το άλογο δουλεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα, σημαίνει πως και η διάθεση του αλόγου πρέπει να είναι επίσης σε καλύτερη κατάσταση διότι θα πρέπει πλέον να δουλεύει με μεγαλύτερη πίεση.
Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν, αργά, σταδιακά και ήρεμα. Δεν έχει νόημα και αποτέλεσμα να πάει ο προπονητής από το Α στο Ε χωρίς την δουλειά στο μεσοδιάστημα.
Τα σταδιακά βήματα, είναι σημείο κλειδί διότι, αν ο προπονητής σηκώσει ένα άλογο σε πέης 3/4, από 1/2 πέης, και δεν ανταποκρίνεται, τότε θα πρέπει να αυξήσει την απόσταση της δουλειάς. Θα πάει πίσω στο 1/2 πέης και θα του δώσει μεγαλύτερη απόσταση, ώστε να κάνει αργότερα μεν αλλά μεγαλύτερης απόστασης δουλειά, οπότε είναι βάσιμη η υπόθεση πως, όταν θα ξανακάνει το άλογο μικρή δουλειά σε γρηγορότερο ρυθμό θα ανταποκριθεί καλυτέρα. Έτσι, μερικές φορές είναι απαραίτητο να γυρνάει πίσω για να συνεχίσει μπροστά.
Το σημαντικότερο είναι να μη ζοριστεί - βιασθεί το άλογο μέχρι να είναι έτοιμο και από διάθεση και από φυσική κατάσταση!
Ειδικά με τα πουλάρια αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο. Αν πιεσθούν παραπάνω, τότε ο προπονητής τους τα χάνει ("τα καίει" στην ιπποδρομιακή γλώσσα).
ΤΟ ΣΗΓΓΕΚΡΙΜΕΜΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ (
www.ippodata.com) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.